Vad vi har lärt oss av 50 år med hetvattenkranar

Den 1 juli 2025 ändrar Boverket byggreglerna och tillåter kokkranar i svenska kök – något som öppnar upp för nya affärsmöjligheter.

Quooker är marknadens första hetvattenskran. Den utvecklades i Holland i början av 1970-talet och är i dag en etablerad produkt i hela Europa. I vissa länder installeras i dag en Quooker i vartannat kök, och över 90 procent av användarna kan inte tänka sig att vara utan den.

Med över 50 års erfarenhet och positionen som marknadsledare kan Quooker dela med sig av värdefulla insikter kring en helt ny produktkategori på den svenska marknaden.

Ett tidigare försök att lansera Quooker i Sverige 2009 fick pausas. Då tilläts inte mer än 60 grader i traditionella hushållsblandare. Nu, när Boverket särskiljer hetvattenkranar för matlagning och 100 grader tillåts i köket, är Quooker tillbaka – den här gången för att stanna.

Vi bjuder in till en panelsamtal med:

– Lars Karsbek, Skandinavienansvarig, med 25 års erfarenhet av den nordiska marknaden. Han berättar om Quookers segertåg i Europa.

– Bertil Jönsson, Civ.ing. Väg- och vatten, LTH, 1992 – juni 2020 expert på vatten och avlopp vid Boverket, därefter projektledare på Säkert Vatten, sakkunnig i Miljödomstolen och särskild expert enligt Lag (2006:412) om allmänna vattentjänster. I dag är Bertil rådgivare åt Quooker.

– Marianne Östlund, ansvarig för lanseringen av Quooker i Sverige. Hon har bred erfarenhet av lanseringar, bland annat för SodaStream, Nespresso och flera produkter inom Life Science-sektorn.

Moderator: Åsa Larsson, Civ.ek. med 20 års erfarenhet som journalist.